22 Kasım 2011 Salı

Sibel'in Kakaolu Çatlak Keki

Bu keki çatlak ve kabarık kek seven canım arkadaşım Sibelciğim için yaptım. Aramızda mesafeler olmasaydı da bir fincan kahvenin yanında karşılıklı yiyebilseydik keşke.



Malzemeler:
3 yumurta
2/3 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 paket hamur kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tablet sütlü çikolata
2 çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kadar)

Yapılışı:
Öncelikle çikolatamızı benmari usulü eritiyoruz. Yani sıcak su dolu bir kabın içerisine (sütlük veya küçük tencere olabilir) bir cam kase koyduktan sonra kırdığımız çikolataları kasenin içine koyup suyun sıcaklığıyla erimesini bekliyoruz. Bu sırada yumurta ve şekeri 10 dakika kadar çırpıyoruz. Ardından diğer tüm malzemeleri ekliyoruz. Son olarak hamur kabartma tozu ile elenmiş unu da koyduktan sonra yağlamış olduğumuz kek kalıbımıza karışımın yarısını döküyoruz, arasına erittiğimiz çikolatayı döktükten sonra kalan kek karışımına da ekleyerek önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40-45 dakika kadar pişiriyoruz. Kekimizin kabarık olması için ilk yarım saat fırını açmamak şart. Afiyet olsun.

17 Kasım 2011 Perşembe

Ispanaklı Milföy

Milföye genelde tereddütle yaklaşan biri olarak ilk denememde yakaladığım lezzet, sanırım beni milföy dünyasına bir adım daha yaklaştırdı. :)
Aslında birgün önce yemeğini yaptığım için, geriye kalan yıkanmış ıspanağımla farklı birşeyler denemek istedim, dondurucuda uzunca bir süredir bekleşip duran milföyleri kullanmaya karar verdim. Sonuç beklediğimden de güzeldi, üstelik çok da pratik. Hatta tadına bakmadan önce fotoğrafını çekmek ve sitede yayımlama fikrim yoktu, o yüzden fotoğraflar istediğim şekilde değil tabii :)





Malzemeler: (Mini fırın tepsisine göre)
9 adet milföy
1/2 kilo ıspanak
2-3 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Milföyleri dolaptan çıkarıp açılması için bir süre bekletiyoruz bu sırada ince doğradığımız ıspanağı 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile teflon tavada çeviriyoruz, rendelediğimiz sarımsağı, tuz ve karabiberi de ekliyoruz.Burda amaç yumuşamalarını sağlamak olduğundan ve fırında da ikinci kez pişeceği için uzun uzun kavurmaya gerek yok. Ispanaklı harcımız ılındıktan sonra sonra içine ufalanmış peynirimizi ilave edip karıştırıyoruz. (Spontan gelişen bir yemek olduğu için ben beyaz peynir kullandım ama tahminimce tulum peyniri daha çok yakışır.)Bu arada yumuşayan milföyleri yapışmaması için çok az sıvıyağ ile yağladığımız tepsiye diziyoruz, dizerken tart hamuru gibi kenarlarını yükseltiyoruz. Üzerine harcımızı yaydıktan sonra 170 derecelik fırında 20-25 dakika milföylerin altı üstü kızarıncaya dek pişiriyoruz. Afiyet olsun. :)

14 Kasım 2011 Pazartesi

Zeytinli & Cevizli Kek (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği)

Tarifimi Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine ev sahipliği yapan http://teraskeyfi.mutfaksirlari.com/ için hazırladım. Afiyet olsun..
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
2/3 su bardağı sıvı yağ
1 paket hamur kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı dilim zeytin
Yarım su bardağı iri kırılmış ceviz
Aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 bardak)

Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı karıştırdıktan sonra elenmiş un, hamur kabartma tozu ve tuz  ilave edilir. Son olarak zeytinler eklenir. Kek kalıbı yağlandıktan sonra susam serpilir. Kek hamurundan daha cıvık bir kıvam alan bu hamurun yarısı kaşık yardımıyla kalıba koyduktan sonra arasına cevizlerin yarısı serpilir,kalan yarısı da kalıba dökülür. Üzerine kalan cevizler ile birlikte tekrar susam serpilir. 170 derecede 30-35 dakika pişirilir. Afiyet olsun.


10 Kasım 2011 Perşembe

1938 - ∞

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK


73 Yıl oldu… Şükran, saygı, hayranlık, özlemle anıyoruz ve ilkelerini yaşatacağız…

4 Kasım 2011 Cuma

Tahinli Kurabiye

Tahinli kek, kurabiye, çörek gibi tarifleri çok severim. Eğer siz de benim gibi düşünüyorsanız bu tarifi denemenizi öneririm. Ağızda kıyır kıyır bir lezzet. Teneke kutuda muhafaza edilirse günlerce de tazeliğini koruyor.

Malzemeler:
1 yumurta
3/2 çay bardağı tahin (ajda bardak ile)
1/3 çay bardağı sıvı yağ (ben fındık yağı kullandım)
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı haşhaş
1 paket vanilya
1 paket hamur kabartma tozu (veya 1 çay kaşığı karbonat)
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Tahin, sıvıyağ ve yoğurtu karıştırdıktan sonra diğer kuru malzemelerimizi de ekliyoruz. Unun miktarını ayarlarken hamurun elimize yapışmayacak bir kıvama gelmesini bekliyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elimizle yuvarlıyoruz. Önceden ısıtılmış, yağlı kağıt serdiğimiz 170 derecelik fırında 20 dak. civarı pişiriyoruz. Pişince üzeri çatlıyor ve ben bu görüntüyü sevdiğimden, pişmeden önce ayrıca yumurta vs. sürmüyorum. Afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>