29 Eylül 2012 Cumartesi

Çikolatalı Kek

Genlde meyveli, sütlü tatlıları tercih etsem de, bazen yoğun çikolata tadını almak istediğim zamanlar da yok değil. İşte o anlardan birinde bu çikolatalı keki yaptım :)


Malzemeler:
3 yumurta
1 çay bardağı erimiş tereyağı
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
10 adet bitter madlen çikolata
1 çorba kaşığı kakao
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket hamur kabartma tozu

Yapılışı:
Tereyağını eritirken içine madlen çikolatalarımızı da kırıyor ve erimesini sağlıyoruz. Son olarak sütü de ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Yumurta, şeker ve vanilyayı çırptıktan sonra içine çikolatalı sıvı karışımımızı ve elenmiş unumuzu ve kabartma tozunu ekliyoruz. Mikserin düşük ayarında karıştırdıktan sonra yağladığımızı kek kalıbımıza karışımımızı dökerek, önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. Kekimize bir kürdan veya bıçak batırdığımızda kuru çıkıyorsa kekimiz pişmiş demektir.

Kekimiz ılıkken, soğuk sütle yiyerek kendimizden geçiyoruz : )

26 Eylül 2012 Çarşamba

Şehriyeli Domates Çorbası

Bu aralar derin dondurucuya koymak için pazardan bol bol domates alıyorum. Malum pazarda seçme şansımız olmadığından içinden bazıları yumuşakça (!) çıkabiliyor :) Ben de bu yumuşak domateslerimi hiç bekletmeden hemen çorba yaptım.  Ayaş domatesinin mis gibi kokusuyla ağızlara layık bir çorba oldu.

Malzemeler:
5 adet olgun domates
1/2 çay bardağı arpa şehriye
1 çorba kaşığı un
5 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Domateslerimizi rondoda püre haline getiriyoruz. Bu sırada unu zeytinyağında hafifçe çeviriyoruz. Bu aşamada damak tadınıza göre tereyağını da tercih edebilirsiniz. Püre haline gelen domateslerimizi ve sıcak suyu ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamak üzereyken arpa şehriyemizi ve tuzu ilave edip, şehriyeler yumuşayıncaya dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.

22 Eylül 2012 Cumartesi

Yeşil Mercimek Yemeği

Yeşil mercimek bize bahşedilen çok değerli bir besin. İçinde yüksek miktarda protein ve sayısız vitamin var. Özellikle vejeteryan beslenenlerin sıklıkla yeşil mercimek tüketmesi öneriliyor. Benim de çok sevdiğim ve sıkça yaptığım bu yemeği bugüne kadar bloga eklemediğimi farkettim. İşte tarifim...

Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 orta boy kuru soğan
4-5 adet yeşil biber (varsa kırmızı biber de çok yakışıyor.)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1silme çorba kaşığı  un
3 çorba kaşığı erişte
Tuz, pul biber ve üzüm sirkesi

Yapılışı:
Ben mercimeği haşlayıp suyunu dökmektense, vitaminini yitirmemesi için sadece suda ıslatmayı tercih ediyorum. Bu yüzden bir kaç saat öncesinden mercimeği ıslatmamız gerekiyor. Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağında bir iki dakika çeviriyoruz, ardından ince doğradığımız biberleri de ekliyoruz. Unumuzu ekleyip şöyle bir çevirdikten sonra biraz sıcak su ilave ederek salçamızı eritiyoruz. Ardından mercimekleri ekleyip, 6 su bardağı sıcak su ile kaynamaya bırakıyoruz, kaynadıktan sonra eriştelerimizi ilave edip, mercimekler yumuşayıncaya dek pişiriyoruz. Piştikten sonra arzuya göre pul biber ve sirke ile servis yapıyoruz.
Afiyet olsun :)




9 Eylül 2012 Pazar

Dereotlu Poğaça

Poğaçayı sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Benim için de her türlüsü kabulümdür. Mis gibi dereotu kokan bir poğaçaya da asla hayır demem :)


Malzemeler:
1 yumurta (sarısı üzerine, akı içine)
1 ajda çay bardağı yoğurt
2/3 ajda çay bardağı erimiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı
1 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı normal un
1 paket hamur kabartma tozu
1 tatlı kaşığı sirke
Tuz, çörek otu
1 kase tulum peyniri
Yarım demet dereotu

Yapılışı:
Tüm malzemeleri iyice karıştırıp, ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Un miktarını bu aşamada hamrun durumuna göre arttırabilirsiniz. Hamura incecik kıydığımız dereotlarını da ekledikten sonra, ceviz büyüklüğünde toplar yapıp, içine tulum peynirini (veya beyaz peynir) koyuyor, yarım ay şekli vererek kapatıyoruz. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını ve çörek otunu serptikten sonra 150 derecelik önceden ısıttığımız fırında altı üstü kızarana dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Carte d'Or'a Teşekkürler

Carte d'Or bana çoook tatlı bir hediye göndermiş. İçinde Sütlaç, Kazandibi, Supangle, Keşkül ve Tavukgöğsü'nün olduğu Geleneksel Türk Tatlıları sepeti. Denemek için sabırsızlanıyorum.
Teşekkürler Carte d'Or :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>