15 Ağustos 2012 Çarşamba

Terbiyeli Sulu Köfte

Bu ara çorbaya düştüm diyebilirim.Yaz, sıcak demeden haftada bir iki mutlaka çorba yapıyorum. Aslında bu tarifim çorba sayılmaz, başlı başına bir yemek olarak tüketiyoruz biz. Çok besleyici ve ekşili ekşili çok da ferah bir yemek. (Bu malzemelerle 6-7 porsiyon çıkıyor.)

Malzemeler:
250 gr. az yağlı kıyma
1 orta boy soğan
1 dilim ekmek için
1 yumurtanın beyazı
1/2 çay fincanı pirinç
1 orta boy patates
1 havuç
Un
Tuz, karabiber, kimyon
1/2 demet maydanoz
Terbiyesi için;
1 limon suyu
1 yumurtanın sarısı

Yapılışı:
Öncelikle köftelerimizi yapmak için, soğanı rendeliyoruz, yumurtanın beyazını alıp, sarısını terbiyede kullanmak için ayırıyoruz. Kıyma ile rendelenmiş soğanı ve ufalanmış ekmek içini, kimyon, karabiber ve tuz ile yoğuruyoruz. Az gelirse bir miktar daha ekmek kullanabiliriz. Yıkadığımız pirinçlerimizi da ilave edip, iyice yoğurduğumuz köftelerimizi misket büyüklüğünde yuvarlayıp, unlanmış tepsiye alıyoruz. Köftelerin her tarafının unlanmasını sağlıyoruz. Köfteler hazır olduktan sonra, 1 çorba kaşığı tereyağında, 1 silme çorba kaşığı unu kavuruyoruz. Tereyağının yanmaması için içine bir miktar da zeytinyağı ilave ediyorum ben, bunu televizyonda bir programdan öğrenmiştim ama şu an hangisi hatırlayamadığım için, üzgünüm isim veremiyorum. Un kavrulduktan sonra, önce minik minik doğradığımız havuçları, ardından patatesleri ekliyoruz. Üzerine 8 çay fincanı sıcak su ve tuz ilave edip, 5 dakika kaynamaya bırakıyoruz. Ardından köftelerimizi kaynayan suya atıyoruz, ortalama 15-20 dakika içinde köftelerimiz pişmiş olur. Terbiyemiz için bir limonun suyunu sıkıp, yumurtanın sarısıyla karıştırıyoruz, kaynayan yemeğimizin suyundan bir kepçe alarak limon ve yumurtaya ekliyoruz.Yemeğimizin altını kapamaya 5-10 dakika kala, terbiyemizi yemeğe azar azar ve karıştırarak ilave ediyoruz. Yarım demet maydanozu da ince ince kıyarak yemeğimize ekliyoruz. Sulu köftemiz servise hazır, afiyet olsun...

3 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

bizim evde en çok sevilen çorbalardandır,ellerine sağlık...

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Bende çok severim sulu köfteyi. Dediğin gibi çorba demek haksızlık başlı başına bir öğünlük yemek gibi benim için. Nefis görünüyor canım.
Ellerine sağlık.
İyi Bayramlar...

Unknown dedi ki...

çok güzel görünüyor canım eline salık :)
bu arada bloguma beklerim gelirsen çok çok sevinirim :)
http://eda1907ozer.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>